Zoubky

07.10.2012 15:56

Že jsou zuby důležité pro zdraví a krásu, ví asi každý. Ne vždy je ale jasné, že péče o ně začíná už u kojenců.

Optimální je, když se péči o chrup věnuje celá rodina, dítě pak čištění zubů bere jako samozřejmost.

Stálé zuby se prořezávají už v dětském věku. Pečovat přitom musíme už o ty mléčné, protože jsou méně odolné proti zubnímu kazu.

První zoubky se začnou u kojenců prořezávat asi v půlroce a už v té době je vhodné po kojení otírat povrch zubů vatičkou nebo si opatřit "prsťáček", což je měkký gumový návlek na prst s výstupky.

V žádném případě není nutné v tomto věku používat zubní pastu.

U dvouletého dítěte lza začít s malým dětským zubním kartáčkem a malým množstvím pasty pro nejmenší děti. Není možné chtít v tomto věku po dítěti konkrétní techniku čištění, ale i samotné kousání a jednoduché tahy kartáčkem čistí a dítě si za ně zaslouží pochvalu. Je však nezbytné, aby čištění jeho zubů dokončili rodiče. U každého zubu dělejte jednoduché tahy kartáčkem od dásní ke korunce nebo malé kroužky po všech stranách a nezapomeňte na kousací plošky. Čistěte zoubky ráno i večer.

U tříletého dítěte se dá očekávat, že je schopno nepolykat pastu a důkladněji vyplachovat ústa. Proto se doporučuje používat i více fluorizovanou pastu /ovšem stále dětskou/.

Až do páteho či šestého roku je možné, aby rodiče pomáhali s dočišťováním zoubků.

Pro šestileté školáky jsou už vhodné i běžné pasty pro dospělé.

Samozřejmě by měly být pravidelné návštěvy u zubního lékaře, kam by mělo být dítě zaregistrováno v prvním roce života, ideálně jednou za půl roku.