Velikonoční beránek

17.03.2013 14:06

- vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme. Formu na beránka důkladně vymažeme a pořádně vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 170 °C.

Žloutky dáme do mísy, vyšleháme je spolu s cukrem, vodou a citronovou šťávou do pěny. Vmícháme smetanu a nakonec přidáme i mouku. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do formy, beránka vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut. Místa, která by se mohla připalovat, jako třeba ouška, obalíme alobalem.

Upečeného velikonočního beránka vyjmeme z trouby, formu zabalíme do studené vlhké utěrky. Pak beránka opatrně vyklopíme z formy.

Rychlého velikonočního beránka ozdobíme a můžeme podávat.

Zdobíme např. čokoládou, lentilkami, pěnou, kokosem, ořechy...