Vánoční stromeček

10.12.2012 23:01

Hádanka:

Nedřív v lese stojí, voňavé má chvojí.

Už brzy ho v pokoji, děti krásně ozdobí.

/vánoční stromeček/

K Vánocům patří strom. Proč právě strom? A proč právě jehličnatý? Přesný důvod snad nikdo neví. Možná právě proto, že strom spojuje všechny tři části světa: svými kořeny zasahuje do země, pozemský svět symbolizuje kmen a korunou je spojen s oblohou.

 

vánoční stromeček      vánoční stromeček      vánoční stromeček      vánoční stromeček

 

Pro jehličnaté stromy je charakteristická věčně zelená barva, tedy symbol věčného života. Jako vánoční symbol se strom do Čech dostal v 19. století z Německa. Ten úplně první údajně v roce 1812 nazdobil režisér Stavovského divadla Leibich. Tento zvyk znal z rodného Bavorska. Zdobení stromečku se potom začalo objevovat nejdříve u české šlechty, pak asi ve 40. letech 19. století v měšťanských domech a asi o 20 let později i na českém venkově.

Stará legenda vypovídá o vzniku vánočního stromečku. Opat, který se narodil v 6. stol. v Irsku,  nechal ozdobit v den narození Ježíše zapálenými pochodněmi starobylý jehličnan. Oslnivá zář přilákala spoustu lidí a on jim vyprávěl příběh o narození malého Ježíška. A snad proto se také jehličnan stal vánočním stromem.

Zvyk zdobit vánoční stromek přišel do českých zemí, na počátku 19. století, nejspíše z Bavorska. Vánoční stromky se zpočátku zdobily přírodními ozdobami - cukrovím, jablíčky, pozlacenými nebo v mouce obalenými ořechy či šiškami. Hvězdy, řetězy a různé květy se vyráběly z papíru, látky. Zavěšovalo se na stromeček pečivo nejrůznějších tvarů a druhů - perníčky, vizovické figurky, preclíky. Také se používaly ozdoby vyrobené z ořechových skořápek, zrní, slámy, koření, kukuřičného šustí.       

Skleněné ozdoby přišly ke slovu až kolem poloviny 19 století. Jednalo se o skleněné broušené perle, později různé postavičky, zvířátka atd. Později došlo k rozvoji výroby foukaných vánočních ozdob. O mnoho let později se začal používat umělý sníh, řetězy a prý pro naši zemi typické čokoládové kolekce figurek. Naši předkové zapalovali louče obalené červenou vlnou. Počátkem 18. stol. se začali používat voskové svíčky. Koncem 19. stol. se objevily první prskavky, pak elektrické svíčky. Nejnovějším trendem jsou vánoční světelné dekorace s LED světelnými zdroji.

 

vánoční stromečky