Školka, základ života

23.09.2012 14:54

Máte doma předškoláčka nebo vaše dítko pomalu, ale jistě odrůstá batolecímu věku a Vy už nyní přemýšlíte, jak ho co nejlépe připravit, aby ve škole bylo úspěšné?

Pak čtěte dál...

 

Přemýšlet trochu dopředu a nenechávat vše na poslední předškolní rok se vyplatí.

V první řadě je lepší, pokud dítě nenavštěvuje školku pouze poslední rok před školou. Vhodný nástup do MŠ je fyziologicky od tří let věku dítěte. Ve třech letech dítě vyhledává vrstevníky, dokáže se účastnit skupinových her, má povědomí o tom, co znamená patřit do skupiny.

S nástupem do školky začíná také rozvíjet další kompetence, které byly doposud velkou neznámou.

Musí si vyjednat půjčení hračky od jiného dítěte, domluvit se na spolupráci při hře i při práci, navíc přibývá řád, který je součástí běžného školkového režimu, jako jsou skupinové práce, hromadné stolování, mytí rukou atd.

Už samotná pravidelná docházka do školky připravuje dítě na školu.

Proto je velmi důležité nepodlehnout počátečnim uplakaným ránům, kdy jsou to nakonec maminky a tatínkouvé, kteří pak celý den přemýšlejí, jak ti jejich drobečkové školku přetrpěly. Většinou to totiž je tak, že sotva se za rodiči zavřou dveře, dítě začne úplně normálně fungovat a den si užívá. Počítejte také s tím, že každé dítě potřebuje jinou dobu na adaptaci a buďte trpěliví.